Info

Het gehoorzaamheidsprogramma dat gevolgd wordt op onze school is volledig gebaseerd op het programma van de sectie 4B van de Koninklijke Kynologische Unie Sint-Hubertus (K.K.U.S.H). Dit programma staat open voor alle gezonde en normale honden, ongeacht hun leeftijd.

Er wordt gewerkt in groepen. De samenstelling van deze groepen is afhankelijk van het niveau van de hond en de geleider. In de klassenindeling kunt je nagaan in welke groep jij en je hond thuishoren.

Gedurende de lessen leer je je hond niet alleen een aantal nuttige oefeningen zoals zitten, liggen, komen op bevel, enzovoorts, je leert ook je hond begrijpen. Je leert waarom je hond bepaalde dingen doet en waarom hij andere dingen juist niet doet. En terwijl je meer inzicht krijgt in het denken en doen van je hond, zal ook de band tussen jou en je hond verbeteren.

Er wordt gewerkt volgens de beloningsgerichte methode: goed gedrag wordt beloond door het geven van voedsel, door te spelen met de hond of door de hond met de stem te loven. Het is daarom belangrijk dat de geleiders steeds voedsel, een speelgoedje en een goed humeur meebrengen naar de les.

Naast het volgen van de lessen is het ook belangrijk thuis veel met de hond bezig te zijn. Veel betekent evenwel niet dat er thuis uren na elkaar geoefend moet worden. Je kunt beter 3 keer per dag een paar minuutjes oefenen, dan 1 maal een half uur. Voornamelijk jonge honden verliezen vlug hun concentratie, hetgeen tijdens lange trainingssessies kan leiden tot frustraties bij zowel hond als geleider. Overbodig te zeggen dat dit geen positieve invloed heeft op het uiteindelijke resulaat.

Gehoorzaamheid is als basis onontbeerlijk voor heel wat andere takken van de hondensport. Zorg daarom dat deze basis zo solide mogelijk is door steeds positief te werken met je hond. Dit zal niet alleen het resultaat ten goede komen, maar het zal ook de band tussen jou en je hond verstevigen.